İçindekiler
3D Max Çizim
3D Max Çizim Nedir?
3ds Max, Autodesk tarafından geliştirilen bir 3D modelleme, görselleştirme ve animasyon programıdır. MSDOS ortamında çalışan 3D Studio DOS yazılımının devamı olan 3ds Max’in son sürümü, 3ds Max 2021’dir.
Gelişmiş eklenti desteği ve kolay kullanımı ile 3ds Max, 3B modelleme yazılımları arasında en yaygın kullanıma sahip uygulamalardan biridir. Gelişmiş karakter modelleme özellikleri ile oyun geliştiricilerinin gözdesi haline gelmiştir. Film özel efektleri, mimari sunumlar ve endüstriyel tasarım sunumları gibi alanlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Modelleme
3ds Max çok sayıda temel nesneyi hazır olarak sunar. Mimari tasarımlar için de duvar, kapı, pencere ve merdiven gibi bileşenleri ölçülerini kolayca değiştirerek projeye eklemek mümkündür. 3ds Max ayrıca poligonal modelleme, NURBS modelleme, yüzey modelleme gibi teknikleri destekler.
Animasyon
3ds Max’in animasyon kontrolleri ile nesnelerin tüm özellikleri, materyaller, kameralar, ışıklar ve çevre özellikleri zaman içinde değiştirilebilir ve Curves Editor ile tüm bu özellikler üzerinde tam bir kontrol sağlanabilir. Değişken grafiklerinin Bezier eğrileriyle kontrol edilebildiği bu editör ile karmaşık animasyonların üstesinden gelmek mümkündür.
3ds Max, animasyon için klasik anahtar kare yöntemini kullanır. Zaman doğrusu içinde farklı noktalarda verilen değerler arası geçişi otomatik olarak yapar ve “Curves Editor” ile bu geçişlere ince ayarlar yapılmasına olanak verir.
Ters Kinematik çözümleyicisi ile birbirleriyle bağlantılı hareket eden objeler arası ilişkiler kolayca çözümlenir ve kare anahtarlama yöntemi ile kompleks mekanizmaların animasyonu yapılabilir. Ayrıca, pozisyon, bakış, yüzey, bağlanma, tutunma ve yönelme kısıtlayıcılarıyla gelişmiş animasyonlar yapılabilir.
Animasyon için kullanılabilecek diğer özellikleriyse uzay saptırıcıları ve niteleyicilerdir. Uzay saptırıcıları kendilerine bağlanan objelere, bükme, patlatma, rüzgar ve yerçekimi gibi etkileri uygularlar. Niteleyiciler ise modellemede kullanıldıkları gibi animasyon için de objeleri zaman içinde değiştirmede kullanılabilirler.
3ds Max’in en güçlü özelliklerinden biri de Havoc tarafından yazılan ve pek çok oyunda kullanılan ünlü fizik motoru Reactor’dür. Reactor ile yerçekimi etkisiyle düşme, esneme, sıçrama gibi fizik benzetimleri yapılabilir.
3D Modelleme Ne İşe Yarar?
3D modelleme birçok farklı alanda kullanılabilmekte. Ülkemizde kanuni zorunluluğun da olması sebebiyle en yoğun olarak inşaat sektöründe mimari görselleştirme amacıyla kullanılmaktadır. 3D teknolojisinden önce yapımına başlanacak olan bir mimari projenin bitmiş halini elle perspektif çizimi yapılarak gösterilmeye çalışıldığını düşünürsek projenin tasarım detaylarının birebir görülmesini sağlayan 3D mimari modelleme günümüzde inşaat sektörünün vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Bir diğer yaygın 3D modelleme kullanımı da üretim sektöründedir. Üretimin neredeyse her aşamasında kullanılmaktadır. En küçük parçanın tasarımından, ürünün montajına kadar her adıma hakim olmayı sağlar. 3D modelleme üretimden önce detayların görülmesini sağladığından ve aksaklıkların büyük ölçüde önüne geçtiğinden üretim sektörü için de oldukça önemli bir yerdedir. Bu sektörlerin yanı sıra tasarım, film, reklam, oyun ve animasyon gibi çeşitlendirilebilecek birçok alanda 3D modelleme kullanılmaktadır.
Talebinizi Bize İletin
uzmantezmerkezi.com olarak herbiri alanında uzman, akademik deneyim sahibi çalışma arkadaşlarımız ile sizlere hizmet vermekteyiz. Siz de ücretsiz ön danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız bizi hemen arayın.
tez yazdırma, tez yazdırma hizmeti, tez yazdırma fiyatları, akademik tez yazdırma, profesyonel tez yazdırma, tez danışmanlık, lisans tezi yazdırma, yüksek lisans tezi yazdırma, doktora tezi yazdırma, tez yazdırma İstanbul, tez yazdırma Ankara, tez yazdırma İzmir, ucuz tez yazdırma, hızlı tez yazdırma